Hvordan foregår det...

Silketryk kaldes også Serigrafi og er en trykmetode stammende fra Kina hvor man skar to skabeloner ud og limede dem sammen med hår. Senere anvendtes udspændt silkestof og i dag anvendes fortrinsvis kunststofdug af polyester.

En serigrafiramme består af en træ-, aluminiums- eller stålramme, hvorover der er spændt et fintvævet stykke stof - næsten ligesom et malerlærred. Stoffet (silken) er dækket af en tæt belægning, en emulsion, undtagen der, hvor farven skal trænge igennem.

How to Expose Photo Emulsion for Silk Screen PrintingthumbnailMotivet overføres som regel til trykrammen fotografisk. Dette gøres ved at silken dækkes med en lysfølsom emulsion, der efterfølgende belyses gennem en film. Der hvor filmen har været klar er emulsionen belyst og derved hærdet (negativ-emulsion). De ubelyste områder af emulsionen (hvor filmen er sort) er stadig uhærdede og kan vaskes væk. Herved opnås, at farven kan trænge gennem de områder der er ubelyst, men ikke gennem de belyste områder.

Selve trykningen foregår ved at trykfarven hældes i rammen, og trykkes gennem motivet eller teksten i silken, ned på emnet der skal trykkes på.
Dette sker ved at en gummiskraber, der kaldes en rakel, under let pres trækkes frem og tilbage over silken.
Ved rundtryk er det rammen, der bevæger sig hen over emnet - en flaske for eksempel. Flasken drejer rundt og modtager samtidig trykket.

Serigrafi har sin fordel i at man kan trykke på alle materialer. Selvom trykrammen er flad, kan man med specialmaskiner også trykke på runde emner, som drejer rundt i processen.
Silketryk er særdeles holdbart og lysægte.

PrintCare har specialiseret sig i at trykke på runde ting, flasker i alle materialer, tuber, dåser, vinflasker osv

    SILKETRYK SERIGRAFI RUNDTRYK       VIBORGVEJ 9 8920 RANDERS NV 40783900 email@careprint.dk